Regenerativt Norge er et nasjonalt kompetansesenter for regenerativt og helhetlig landbruk
Regenerativt Norge er et samhandlingsorgan med formål å øke forståelse for regenerativt landbruk for bønder, forbrukere, organisasjoner og næringsliv. Vi er selv bønder og rådgivere, og har over de siste ti årene jobbet tett med bønder, organisasjoner, beslutningsmyndigheter og næringsliv både nasjonalt og internasjonalt. Vi er ikke en utførende part men samarbeider med en rekke aktører med lang erfaring og fartstid innen regenerativt landbruk.
Regenerativt Norges formål er å kvalitetssikre, kommunisere og koordinere slik at nye interesserte trygt kan begynne sin prosess med regenerativt landbruk.
Hvordan vi arbeider:
Landbruket står i dag overfor svært komplekse utfordringer. For å løse disse må vi finne de rette verktøyene til å gjenskape et rikt og levende landskap og lokalsamfunn til beste for oss selv og våre etterkommere i all framtid. Det er reell bærekraft og regenerativ handling i et nøtteskall.
Vårt viktigste verktøy er rammeverket Holistic Management, som regnes av mange som selve nøkkelen til et regenerativt landbruk. Navnet kan oversettes til «helhetlig drift og forvaltning». Holistic Management er et driftsplanleggingsverktøy, og brukes for fatte beslutninger som tar høyde for mennesket, naturen og økonomien i alle deler av driften.
Dette betyr at vi lettere kan ta valg som er med å regenererer jordsmonn, matproduksjon, biologisk mangfold, lokalsamfunn, samtidig som man oppnår god økonomistyring og høyere livskvalitet.
Vårt formål
- Vi samler folk, virksomheter, kunnskap og inspirerende praksis som bidrar til høyeste mulige vitalitet i økosystemene.
- Vi arbeider for et effektivt og lønnsomt landbruk som beriker jordsmonnet og naturgrunnlaget for framtidige generasjoner.
- Hensynet til livskvalitet og det mellommenneskelige skal alltid ivaretas.
- Vi styrker kunnskapen om regenerativt landbruk i det norske samfunnet.
- Vi deler verktøy, modeller, kunnskap og erfaring som gir bonden de beste forutsetninger for å oppnå naturgrunnlagets optimale funksjon og helse.
- Vi overvåker og dokumenterer effekter på økosystemprosessene for å kunne opprettholde en regenerativ utvikling over tid.
- Vi bruker Holistic Management som rammeverk for måloppnåelse, og er kontaktpunkt for Savory Institute i Norge.
Hva vi gjør
Regenerativt Norge jobber med følgende:
Hva innebærer regenerativt landbruk: Vi arbeider for økt forståelse rundt definisjonen av regenerativt landbruk som handler om et regenerativt resultat, fremfor kun bruk av prinsipper og bestemte metoder.
Holistic Management: Vi promoterer Holistic Management ved å legge til rette for kursing, erfaringsutveksling og nettverksbygging.
EOV: Vi arbeider med EOV, Savory’s overvåkingsprotokoll for grasmark i regenerativt landbruk , hvor man måler økologisk vitalitet som en indikator på regenerativitet i landbruket. Vi utdanner nå landbruksrådgivere og bønder over hele landet i denne metodikken.
Måling av regenerativ åker: Vi arbeider med å utvikle en variant av EOV som kan måle regenerativitet på åkermark.
Våre prosjekter
Målretta beitebruk for bedre jord og økosystemhelse
Prosjektet Målrettet beiting for bedre jord- og økosystemhelse er et samarbeid mellom Norsk Landbruksrådgiving og Regenerativt Norge. Syv gårder i ulike klimasoner og økoregioner er med i prosjektet.
Målet er å veilede bønder i retning av regenerativ drift på sine gårder, og å teste ut overvåkingsverktøyet EOV i Norge. Bønder, rådgivere og forskere i NORSØK og NIBIO deltar i prosjektet.
Nasjonal kompetanseplattform for regeneativt landbruk
Sammen med våre Norges Vel og Norsk Landbruksrådgivning har vi utviklet et gratis nettbasert introduksjonskurs til regenerativt landbruk. Trykk på linken under!
Ressurser
Det publiseres stadig forskning som underbygger målbare effekter av et regenerativt landbruk.
European Alliance for Regenerative Agriculture – EARA
Styret

Hellek Berge
Nestleder/økonomiansvarlig

Ingrid Gauslaa Hårstad
Styremedlem

Anders Lerberg Kopstad
Styreleder / Fagansvarlig
Rådet
Regenerativt Norge er en forening som ønsker en bred og grunnleggende tilnærming til fagfeltet regenerativt landbruk. Rådet er foreningens arbeidsorgan hvor personer som brenner for å fremme regenerativt landbruk møtes for å utvikle foreningens virke. Rådet består av personer med ulik kompetanse og bakgrunn, som fyller de behov en liten uavhengig forening trenger. Rådets størrelse og sammensetning vil variere ut fra saker og prosjekter foreningen arbeider med. Felles for rådsmedlemmene er tett kontakt med landbruket, enten som bønder eller rådgiver eller begge, og som viser en helhetlig forståelse av landbrukets kompleksitet. Rådet kan romme opp til 15 personer og nye kandidater til rådet kan fremmes ved hvert rådsmøte. Vervet er frivillig og uten fast godtgjøring.
Rådet bygger nettverk, iverksetter samarbeidsprosjekter på tvers av landbruksnæringen, arbeider med formidling, informasjonsarbeid og kompetanseheving på ulike arenaer mm.
Regenerativt Norges råd består av:
Maud Grøtta, Bonde og rådgiver Norsk Landbruksrådgivning
Tor Jørgen Haagensli, Bonde og rådgiver i regenerativt landbruk
Camilla Skjerve-Gordley, Bonde og rådgiver i regenerativt landbruk
Ulf Ullring, Agronom, biolog, rådgiver og EOV Master Verifier Norden
Dayton Skjerve Gordley, Prosjektleder og rådgiver innen jordhelsemonitorering
Rebekka Bond, Bonde og projektleder for utvikling av lokale matsystemer
Mari Solheim Sandsund, Bonde og landbruksrådgiver Ringerike kommune
Trond Ivar Qvale, Bonde, agronom og skribent
Maria Gjølberg, Prosjektleder næringsliv og klima
Ingrid Gauslaa Hårstad, Bonde, sivilagronom og leder for Grønt Kompetansesenter Mære Skjetlein
Hellek Berge, Bonde, agronom og revisor
Anders Lerberg Kopstad, Gårdbruker, agroøkolog og rådgiver i regenerativt landbruk
Ønsker du å vite mer om rådet eller bidra inn i arbeidet: Ta kontakt med; post@regenerativtnorge.no

Støtt Regenerativt Norge sitt arbeid
Vi organiserer og støtter utviklingen av regenerativt landbruk. Ved å støtte oss bidrar du til å formidle kunnskapen om fremtidens landbruk.
#698305
Ønsker du å bli støttemedlem?
Send en e-post med fullt navn, e-post og adresse til hellek(@)regenerativtnorge.no.
Et støttemedlemskap koster kr 250,- pr år.
Midlene foreningen mottar fra støttemedlemmene vil bli brukt på utvikling av organisasjonen, slik at vi kan formidle kunnskap om regenerativt landbruk til flere. Midlene vil ikke bli brukt til lønn, men til å dekke driftsutgifter, utvikling av informasjonsmateriale og innkjøp av utstyr til EOV. Medlemskapet gir deg møte- og talerett på årsmøtet, samt muligheten til å fremme saker til årsmøtet. Støttemedlemmer har ikke stemmerett.